Jdi na obsah Jdi na menu

Luk a Šípy

LUK

Luk je střelná zbraň proti pěchotě. Náš luk má 159cm. Je vyroben ze dřeva na 3 části-2 ramena a střed 70-29-70cm. Tětiva je vyrobena z tenkého provázku (dá se použít i prádelní šňůra). Má dostřel až 120m. Cíl zasáhnete na 20m přesně, pokud jste trochu dobří. Šípy používáme dlouhé zhruba 70cm.

 
 

 
Potřeby:
prkno, kus laťky, 4 vruty, tětivu a nářadí

 
Postup:

 
Ramena se vyrábějí z prkna. Potřebujete prkno, které je pružné, ale pevné aby se nezlomilo. A musí mít tzv. léta(tmavé čáry) pokud možno nejrovnější. Sekerou uštípnete slabou obdélíkovou laťku po létech(zhruba 0,5cm-1cm tlustou a dlouhou jak budete potřebovat). A za pomocí nože a sekery jeden konec zúžíte a zeslabíte(né ale příliš moc). Potom za pomocí nože či rašple uděláte z obou stran zářez pro tětivu. Pokud máte takto obě ramena stejně vyrobená, tak je přišroubujete ke střední části(místo, kde to budete držet, takže trochu upravit, aby jste si nezapíchli při každém výstřelu 10 třísek). Ale předtím si do těch ramen vyvrtejte menší dírky ať se vám ramena při šroubování nerozštípnou. Pak už jenom nasadíte tětivu(jakýkoliv pevný provázek) a luk je připraven. Měl by zhruba vypadat jako obrázek. Velikosti luku na obrázku jsou: ramena 70cm a střed 30cm.

 
luk - návod
ŠÍPY
Šípy se používají do luků, kuší nebo balist. Podle materiálu ze kterého je šíp vyroben se také odvozují jeho vlastnosti při střelbě. Používáme šípy z balzy, laminátu a také dřeva. Mají dřevěnou, bronzovou nebo železnou špičku. Tyto šípy jsou dlouhé 71, 75, 66, 66cm.

 
 

 
Potřeby:

 
dřevěnou tyčku(délka podle toho jak dlouhý chcete šíp), ptačí pírko(my jsme použili ze slepice, ale nejlepší je z husy), izolační pásku a nářadí

 
Postup:

 
Ze všeho nejdřív si musíme najít nějaké dobré pírko. Když už budeme mít dobré pírko, tak ustříhneme špičku(těsně pod tím, kde už začínají jít ze strany křidélka). Takto upravené pírko si změříme a připočteme tak min. 2cm. Dřevěnou tyčku si upevníme na výšku do svěráku a uprostřed začnete řezat . Řežeme tak hluboko, jak jsme si naměřili(tj. délka pírka + 2cm). Pokud máme vyřízlou dírku tak, jako je na obrázku, tak zasuneme pírko a na konci tu tyčku omotáme izolačkou(viz obr.). Po omotání si ještě naříznem nahoře tyčku, aby jsme měli otvor na tětivu(ale to už jistě znáte). Tento druh šípu má jen 2křidélka, ale i tak funguje dobře. Druhým možným řešením je si křidélka koupit v obchodě se zbraněmi(jsou taková umělohmotná), ale to už si můžete koupit rovnou celý šíp. :-D

 
Špičku je nejlepší si vykovat, ale né zrovna každý může. Takže můžete mít buď jenom dřevěnou, anebo si ji udělat z plechu. Ale to už záleží na vás. Toť vše, teď už stačí si jen jít procvičit střelbu. :-)
 
šípy - návod

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář